Emil Loteanu "biografie" - 15 Februarie 2015 - filme online din Basarabia
Duminică, 04.12.2016, 15:12
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Acasă | Înregistrare | Autentificare
Meniu site
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Februarie 2015  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Arhiva materialelor
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu ?
Total răspunsuri: 139
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Forumul Comunității uCoz
  • Manualul uCoz
  • Tutoriale Video
  • Magazinul oficial cu Șabloane
  • Cele mai bune exemple de website-uri
  • Statistici

    Total online: 1
    Vizitatori: 1
    Utilizatori: 0
    Мой сайт
    Acasă » 2015 » Februarie » 15 » Emil Loteanu "biografie"
    16:11
    Emil Loteanu "biografie"

     

    Emil Loteanu - regizor, scenarist şi poet. Artist al poporului din Federaţia Rusă (1980), Maestru Emerit al Artei din RSS Moldovenească (1969), Laureat al Premiului de stat al RSSM (1991). Născut la 6 noiembrie 1936 în satul Clocuşna, raionul Ocniţa, Moldova. A decedat la 18 aprilie 2003 la Moscova. A absolvit de la Facultatea de regie, VGIK de la Moscova, atelierul lui G. Roshal şi Iu. Ghenica (1962)

    Anii 1953-1954 actor la Teatrul dramatic „A. S. Puşkin” de la Moscova. Din 1962 la „Moldova-film”. Conducătorul a doua promoţii de regizori de film in cadrul Cursurilor Superioare de Regie. În anii 1962-1972 − regizor la studioul „Moldova-film”, în 1972 începe să activeze la studioul „Mosfilm”, unde a montat mai multe filme artistice. Revine în Moldova în 1985. În 1991 unde a turnat la televiziunea moldovenească filmul „Luceafărul”, bazat pe biografia poetului M. Eminescu. Preşedinte al Uniunii Cineaştilor (1987-1992) Autorul emisiunii televizate „Se caută o stea”. Fondatorul publicaţiei de film „Lanterna Magică”. Conducătorul cursului actori de teatru şi film (Institutul de Arte de la Chișinău).

    Filmografie:

    • Hora mare” (1959) – film documentar,
    • A fost odată un băiat” (1960) – film artistic
    • Piatra, timpul, cîntecul...” (1961) – film documentar,
    • Aşteptaţi-ne în zori” (1963)  
    • Poienele roşii” (1966)
    • Fresca în alb” (1967) – film documentar  
    • Această clipă” (1968)
    • Academicianul Tarasevici” (1970) − film documentar
    • Lăutarii” (1971) − regizor şi scenarist, − Premiul 2 „Scoica de argint” la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (Spania),
    • Oraşul meu alb” (1973)
    • Ecoul văilor fierbinţi” (1974) − film documentar −
    • O şatră urcă spre cer” (1975, „Mosfilm”) − scenariul şi regia – Premiul mare „Scoica de aur” la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (Spania),
    • Oraşul meu” (1975) − film documentar  
    • Gingaşa şi tandra mea fiara” (1977, „Mosfilm”)
    • Armonii de primăvară” (1979, „Telefilm-Chișinău”) − film documentar
    • Ana Pavlova” (1983)
    • Eugen Doga” (1983) − film documentar
    • Svetlana Toma” (1984) − film documentar
    • Grigore Grigoriu” (1985) − film documentar
    • Împreună la limita timpului” (1989)  
    • Luceafărul” (1987, „Telefilm-Chișinău”)
    • Piţigoiul în picaj” (1989)
    • Găoacea” (1993) − scenarist şi regizor.
    Vizualizări: 659 | Adăugat de: xyligano | Rating: 5.0/1
    Total comentarii : 0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
    [ Înregistrare | Autentificare ]
    Creatorul de site-uriuCozCopyright MyCorp © 2016